Bookmark and Share Geokätköily » Piilottaminen » Miten teen hyvän kätkön

Miten teen hyvän geokätkön?

Hyvässä geokätkössä on useimpien mielestä jokin juju. Juju voi olla esimerkiksi hieno näköala, kaunis paikka, mielenkiintoinen historiallinen paikka tai kekseliäs piilotus. Sen parempi, mitä useampi edellä mainituista asioista yhdistyy! Kätköä piilottaessa olisi hyvä miettiä miksi haluaa johdattaa muut harrastajat juuri kyseiseen paikkaan. Jos et keksi mitään syytä, niin kannattaa miettiä onko paikka todella kätkön arvoinen.

Aloittelijalle tulee usein harrastuksen alkutaipaleella mieleen piilottaa kätkö sinne takapihalta alkavaan pikku metsikköön, mutta onko se todella niin mielenkiintoinen paikka muidenkin mielestä? Kannattaa hakea joitain kymmeniä kätköjä ennen oman piilottamista, niin opit itse minkälaisista kätköistä pidät.

Tee kätkö jonka haluaisit itse löytää

Kun tiedät millaisista kätköistä pidät, niin tee omistasi juuri sellaisia. Geokätköilyn ideana ei ole kilpailla siitä kuka piilottaa vaikeimman ja hankalimman kätkön, vaan näyttää toisille kätköilijöille mielenkiintoisia paikkoja ja tarjota löytämisen iloa.

Tee kätkö joka kestää aikaa

Kätköpurkin laatuun ja sisältöön kannattaa panostaa niin että kätkö kestää vuosia. Rikkinäisen ja homeisen purkin avaaminen ei ole kenestäkään mukavaa, vaikka kätköpaikka olisikin hieno. Käyttämällä kestävää purkkia vähennät myös kätkön huoltotarvetta.

Myös kätköidean pitäisi kestää aikaa. Geokätkö joulun kunniaksi voi kuulostaa hyvältä idealta joulukuussa, mutta juhannuksena se ei välttämättä enää oikein toimi.

Tee kätkö jota jaksat ja ehdit huoltaa

Hyväkin kätkö muuttuu huonoksi jos omistajalla ei ole mielenkiintoa sen huoltamiseen. Älä tee kätköä paikkaan jossa käyt vain kerran pari vuodessa. Arvioi realistisesti kuinka kaukana jaksat kätköjä käydä huoltamassa ja kuinka montaa kätköä pystyt ylläpitämään.

Jatkuvasti nähdään esimerkkejä liian kauas tehdyistä kätköistä joille sitten etsitään adoptoijaa, kun huolto ei enää kiinnostakaan.

Älä piilota neulaa heinäsuopaan

Etsiminen on kivaa, mutta löytäminen vielä kivempaa. Hyvässä piilotuksessa löytäminen perustuu enemmän oivallukseen kuin paikkojen tonkimiseen. Kätköpurkin etsiminen tuhannen kolon kivirykelmästä on harvasta hauskaa. Jos et keksi kätkölle parempaa paikkaa, niin käytä ainakin niin suurta purkkia että sen löytää kohtuullisessa ajassa tai merkkaa kätköpaikka jollain pienellä vihjeellä.

Koolla on väliä

Käytä aina niin suurta kätköpurkkia kuin kätköpaikkaan sopii. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin etsiä pienen pientä filmipurkkia metsästä, jonne olisi hyvin saanut normaalikokoisenkin kätkön. Isompaan purkkiin mahtuu parempi lokikirja, enemmän vaihtotavaroita, travel bugeja ja geokolikoita.

Ilmoita kätkön tiedot oikein

Mittaa kätkön koordinaatit mahdollisimman tarkasti ja huolehdi että kätkökuvauksen kokoluokitus, vaikeusaste ja attribuutit ovat oikein. Säädä niitä tarvittaessa. Virheelliset tiedot ja huonot koordinaatit aiheuttavat turhaa hämmennystä sekä turhautumista kätköä etsiessä.

Kuuntele palautetta

Jos kätkön lokeissa toistuvasti valitetaan jostain asiasta, niin ehkä siinä on jotain perää. Hyvääkin kätköä voi aina parantaa. Jos joka toinen kävijä valittaa esimerkiksi huonoista koordinaateista, niin kannattaa käydä varmistamassa niiden paikkansapitävyys.

Geokätköilyn SM-kilpailut